Webp formatı nedir? WordPress ile nasıl kullanılır?

WebP, Google tarafından geliştirilen ve internet dünyası üzerindeki diğer görsel dosya formatlarının yerini alacağı düşünülen tıpkı JPEG benzeri kayıplı sıkıştırma tipindeki görsel dosya formatıdır. Google yıllar önce WebM video teknolojisiyle birlikte yeni bir görsel uzantısı olan WebP’yi de geliştirmişti. 2012 itibariyle de kullanıma sunmuştur. WebP’nin özelliği tıpkı JPEG gibi sıkıştırma yapıyor olması ancak WebP, JPEG’den farklı olarak görsel üzerindeki önemsiz detayları tıraşlarken dosya boyutu olarak da JPEG’e oranla %40 depolama alanı tasarrufu sağlıyor.

Yani, WebP ile görsel dosyalar hem orijinal sürümüne en yakın şekilde sıkıştırılarak sadece detayların ortadan kaybolmasına izin veriliyor hem de depolama alanı açısından başta JPEG ve diğer dosya formatları olmak üzere minimum %40 oranında daha az yer kaplıyor.

WebP uzantısı sayesinde hem sunucuların üzerine çok daha az yük biniyor hem de kullanıcıların cihazları tarafından görsel dosyalar diğer dosyalara oranla %40 daha hızlı açılıyor. Özellikle artık internet dünyasının rengarenk olduğu gerçeğini de göz önünde bulunduracak olursak WebP dosya formatı hem kullanıcılar hem de webmasterlar için gerçekten oldukça önemli.

WebP formatı birçok büyük internet sağlayıcısı tarafından kullanılıyor ancak küçük geliştiriciler ve dünyanın büyük bir kısmı kendini hala WebP’ye adapte edebilmiş değil. Bunun öncül nedeni de WebP’nin sonradan geliştirilen bir dosya formatı olması ve popüler görüntü araçları ya da internet tarayıcıları tarafından hala tanınmıyor olmasıdır.

Seo için de çok faydalı olan bu format görsel içeren sayfaların %70 oranında ufalması ve daha hızlı açılması anlamına geliyor.

WordPress için:
ShortPixel Image Optimizer
WebP Express

eklentilerini kullanmayı deneyebilirsiniz.

Site Altkısım