WordPress nasıl hızlandırılır?

Merhaba, uzun bir aradan sonra yeniden yazmaya fırsat buldum. Bundan sonra da fırsat buldukça yazmaya çalışacağım.

WordPress oldukça güçlü bir içerik yönetim sistemidir. En büyük gücü yapılan iş sonrası yazılımcıya bağımlı kalınmamasıdır. Bugün wordpress uzmanı binlerce insanı bulabilir web sitenizi emanet edebilirsiniz. Dünyada pek çok büyük şirket wordpress kullanmaktadır. Ancak wordpress kullanıcıların en fazla şikayeti sitelerinin yavaş çalışması. Aslında bu daha çok Türkiye’de yaşadığımız bir sorun. Sebebi de hosting şirketlerinin web alanlarındaki kısıtlamalar. Şöyle düşünün 1 bilgisayarda sizin siteniz ile birlikte 1000 site var hepsinde ayrı sorgular ayrı sayfalar çalışıyor. Bir bilgisayarın tüm bu isteklere aynı anda yanıt vermesi hızlı çalışması mümkün değildir. Dolayısıyla hosting seçimi en önemli adımdır. Birden fazla siteye sahipseniz mümkünse sunucu kiralayın ya da az site bulunduran servisleri tercih edin.

Tüm bunlara rağmen web sitenizde de yapabilecekleriniz var

Tavsiye edebileceğimiz bir kaç cache eklentisi var. Eğer sunucunuz/web hostinginiz destekliyorsa LiteSpeed Cache eklentini kullanabilirsiniz. Eklenti için yapılması gereken, temadan sunucuya kadar değişkenlik gösteren bazı özellikler var. Bu konuyu farklı bir yazıda değinmek isterim. Farklı olarak bir türk yazılımcı tarafından yazılmış benim de çok severek kullandığım son derece basit Wp Fastest Cache eklentisini öneririm.

Websitenize yüklediğiniz görselleri yüklemeden önce mutlaka optimize edin. Çok basit masaüstü ve online uygulamalar var. Ben mac’te imageoptim adında bir uygulama, windows bilgisayarda da Tiny Image Processor adlı programı kullanıyorum. Online olarak Tinypng sitesini kullanabilirsiniz. Arka kısmını transparan olarak kullanmıyorsanız png görselleri kullanmaktan kaçının. Bu yüksek kb. değerlerinden ötürü web sitenizin geç açılmasına sebep olur. Mümkünse görsellerinizi yeni nesil webp formatına çeviren eklentiler kullanın. Bunu tüm browserler desteklemiyor. Ancak Google ve Chrome için bu özellik önemlidir.

Özellikle global piyasaya iş yapıyorsanız mutlaka CDN kullanmalısınız. Ben ücretsiz bir servis olan cloudflare servisini kullanıyorum. Web sitenizi ayrıca optimize edip cacheleyip cdn üzerinden dünyada bulunun yüzlerce noktasına dağıtan servisleri sayesinde siteniz oldukça hızlanacaktır.

Sizin web sitenizi hızlandırmak için yaptığınız çalışmalar neler? Aşağıya yorum olarak soru ve önerilerinizi yazabilirsiniz.

 

Site Altkısım